Labradorul, un alt membru al familiei

E greu sa nu te indragostesti de labradori – mari, prietenosi, plini de viata… Originari din Canada, acesti uriasi blanzi sunt celebri pentru temperamentul pozitiv si calm, fiind recunoscuti drept cei mai buni caini pentru familie si nu numai. Labradorii sunt printre cei mai uzitati caini de asistenta, fiind dresati sa ajute oamenii cu probleme de locomotie sau de vedere, copii cu autism, etc. De asemenea, s-au dovedit eficienti in sarcini de screening si detectie, in cadrul politiei.

Aspect. Pentru cei mai putin cunoscatori, Labradorul poate fi confundat cu Golden Retriever-ul. Desi sunt rase inrudite, ele difera. Labradorul are blana scurta, in timp de Golden Retriever-ul are o blana cu fir lung, ondulat.

Labradorii pot avea o serie restransa de culori, comparativ cu alte rase. Cel mai popular este cel auriu, desi primii labradori recunoscuti oficial au fost cei de culori inchise: negru si ciocolatiu. Greutatea unui individ la maturitate variaza intre 29 si 45 de kilograme. Blana este scurta si deasa, rezistenta la apa (densa, usor uleioasa). Capul este masiv, cu sprancene usor conturate, ochi blanzi, expresivi, maxilar puternic si bot de lungime medie. Corpul este atletic, musculos.

Temperament. Labradorii sunt placuti, calmi, dar jucausi. Fiind o rasa crescuta pentru aport, au simtul mirosului foarte dezvoltat, ceea ce ii va face foarte atenti si determinati sa gaseasca surse olfactive. In preajma copiilor sunt foarte toleranti, ceea ce ii face excelenti caini de familie. Femelele sunt, in general, mai independente decat masculii.

Adora sa stea in aer liber, sa se joace, sa exploreze. Sunt foarte buni inotatori, datorita membranei care uneste degetele.

Sanatate. Labradorii au predispozitii catre displazii de solduri sau umeri, atropie retinala, cataracta, distrofie corneala, miopatie, surzitate si o serie de boli autoimmue. Unele dintre aceste boli pot fi prevenite prin administrarea de suplimente nutritive si vizite de rutina la medicul veterinar. Altele sunt ereditare si, odata aparute, trebuie tratate, pentru a asigura cainelui o viata cat mai confortabila.

Speranta de viata a unui Labrador este de 12 – 13 ani.

Ingrijire. Labradorii nu necesita periaj des, dar naparlesc moderat primavera si toamna.

Sunt, prin natura lor, niste lacomi. Vor manca mult, vor manca orice. De aceea, pentru a preveni obezitatea, este nevoie sa faca multa miscare. Fiind un sprinter, Labradorul poate atinge 12 mile pe ora in 3 secunde. Stapanii trebuie sa fie persoane active, de asemenea.

Dresaj. Sunt usor de dresat si dornici sa le faca pe plac membrilor familiei din care fac parte. Dar, chiar daca au un temperament placut, sunt atenti si invata comenzile repede, nu astepta prea mult pana sa incepi lectiile de dresaj.