Cum să-ți menții patrupedul sănătos

analize laborator

Pentru a fi sănătos, un patruped are nevoie de joacă, atenție și îngrijire. Nivelul de activitate necesar depinde mult de ce fel de animăluț ai – un câine are nevoie de mișcare, joacă și multă atenție, pe când o pisică poate fi fericită și dacă e „lăsată în pace” o bună parte din zi. Există însă câteva lucruri pe care le poți face indiferent de tipul și rasa animalului de companie pentru a-l menține sănătos.

În primul rând, porțiile de mâncare trebuie să fie echilibrate. Mulți stăpâni au tendința de a-și hrăni mai mereu patrupedul și au grijă să nu le rămână niciodată bolul gol. Astfel, apar tot mai multe cazuri de obezitate la animale, ceea ce duce mai departe la afectiuni precum obezitate, diabet, afectiuni hepatice si renale.

Jucăriile active, cum ar fi frisbee sau bețe, mențin patrupedele în formă, chiar și atunci când tu nu ai chef de plimbat sau alergat. Dacă patrupedul tău rămâne des singur acasă, poți investi și în niște jucării interactive, care să-l mențină activ și ocupat până te întorci.

Din această listă nu putea să lipsească vizita anuală la veterinar. Chiar dacă ți se pare că animăluțul tău e sănătos, trebuie să știi că patrupezii nu avertizează imediat ce îi doare ceva. De obicei ei anunță, prin diverse schimbări de comportament, doar când durerea e de intensitate mare iar problema e foarte gravă. La fel, nu neglija căpușele, purecii sau alți paraziți, întrucât pot să provoace probleme de sănătate. Vaccinurile sunt și ele importante pentru că ajută la prevenirea unor boli infectioase. Din nou, vizita anuală la veterinar e cea mai bună soluție.

În fine, e bine să ai grijă la particularitățile animăluțului tău. Fiecare rasă, fiecare patruped e diferit. Faptul că ai mai avut animale și au răspuns bine la anumite lucruri nu înseamnă că toate animalele răspund bine la ele.