Chihuahua, cel mai mic caine din lume

Chihuahua este cea mai mica rasa canina din lume, al carei nume vine de la statul mexican Chihuahua. Reprezentantii rasei vin intr-o mare varietate de culori, de la alb, la auriu, roscat, pana la negru. La maturitate, femelele ating o greutate maxima de 4 kilograme si pot naste intre 2 si 5 pui. Masculii ajung la o greutate maxima de 4.5 kilograme. Durata de viata variaza intre 15 si 20 de ani.

Aspect. Ca infatisare, Chihuahua sunt cei mai mici caini de rasa. Lungimea blanii imparte rasa in Chihuaha cu par scurt si Chihuahua cu par lung, ambele variante fiind apreciate de crescatori. O alta diferentiere, care a ramas subiect de dezbatere in ceea ce priveste puritatea rasei, este forma capului. Chihuahua pot avea capul in forma de mar, sau “cap de caprioara”, insa doar prima varianta este considerata corecta din punct de vedere al conformatiei rasei.

Atat standardele americane, cat si cele britanice, sustin ca un exemplar pur nu trebuie sa depaseasca 2.7 kilograme, iar ca inaltime, sa nu depaseasca 20 – 23 centimetri. Federatia Cainologica Internationala, permite o larghete a standardelor de greutate (intre 1.5 si 3 kilograme) si inaltime ( pana la 30 centimetri).

Temperament. S-au raportat multe cazuri de agresiune, ceea ce nu recomanda Chihuahua drept companion intr-o familie care are copii mici. De asemenea, trebuie luat in calcul faptul ca este un caine care copiaza foarte usor temperamentul stapanului si, de obicei, devine fidel unui singur membru al familiei. Nu este un caine sociabil, rareori fiind dispus sa convietuiasca alaturi de alti caini sau de alte animale. Dar daca esti decis asupra rasei, este mai bine sa ii iei tot un companion Chihuahua.

Sanatate. Chihuahua este predispus la afectiuni dentare si o serie de boli genetice de tip neuronal, precum epilepsie, sau la hidrocefalie. Multi Chihuahua au “molera”, un spatiu moale in craniu, asemanator fontanelei la oameni. Desi nu este o anomalie, ci mai degraba o adaptare a puilor la conditiile de nastere, si desi acest spatiu se umple odata cu varsta, puii necesita o atentie deosebita in primele luni de viata, pana capul ajunge la dezvoltarea completa.

Chihuahua sunt, de asemenea, predispusi la diabet si la probleme respiratorii.

Mediu. Datorita corpului maruntel si al blanitei scurte, Chihuahua va suferi in medii cu temperaturi scazute. Temperamentul coleric il recomanda ca unic animal de companie, in familii unde copiii sunt suficient de mari incat sa inteleaga cand animalul are nevoie de spatiul lui.

Ingrijire. Fii atent la alimentatie, deoarece este foarte usor sa supraalimentezi un Chihuahua. Obezitatea atrage dupa sine diabet, luxatii si alte probleme de sanatate, care ii vor scurta viata.

Dresaj. Chihuahua trebuie dresati cat mai devreme posibil. Sa dresezi un adult poate fi un adevarat cosmar.