Bulldog-ul englez

Bulldogul englez este o rasa de talie medie, cu trasaturi distinctive ce includ botul turtit, fata ridata si aspectul general greoi al corpului. Este un excelent companion, se simte minunat intr-o familie numeroasa si ii plac copiii.

Aspect. Bulldogul englez are o alura masiva. Corpul indesat, musculos, se sprijina pe niste picioare scurte si viguroase. Are pieptul foarte lat, cu musculatura proeminenta. Capul este, de asemenea, masiv, cu fruntea tesita si botul turtit, cu maxilarul inferior mai mare decat cel superior. Pliurile si ridurile apar atat pe frunte cat si de-o parte si de alta a nasului. Gatul este scurt si puternic. Urechile bulldogului englez sunt doar pe jumatate ridicate, varfurile atarnand in voie. Aspectul indesat, dar puternic, culmineaza cu o coada scurta, dreapta sau incarligata.

Personalitate. Bulldogul englez este increzator, tenace, neavand nevoie de ghidare in momente in care alti caini s-ar uita confuzi catre stapanii lor. Cand vrea ceva, va darama totul in calea lui pentru a-l obtine.

Mediu. Bulldogul englez nu este un fan al caldurii. Temperaturile ridicate ii pot provoca probleme circulatorii. Asadar, vara trebuie sa stea cat mai des la umbra si racoare si sa aiba in permanenta la dispozitie un bol cu apa.

Dresaj. Daca vrei un caine care sa te asculte fara prea mare efort, nu-ti lua un bulldog. Cu atat mai putin un bulldog englez, in fata caruia nu te poti impune fizic. Trebuie sa te inarmezi cu rabdare, sa inveti si sa repeti comenzile pana cand iti apar si-n vis, abia apoi poti spune ca ai sanse sa il dresezi pe el.

Ingrijire. Desi nu este un caine care trebuie tuns, periajul zilnic este o sarcina de care nu te vei putea ascunde. Parul scurt si aspru se va asterne pe mobila si pe sub ea, daca nu va ajunge in peria canina. De asemenea, este nevoie sa fie curatat cat de des posibil intre pliurile de pe fata care, adunand umezeala, devin un mediu propice pentru bacterii.

Sanatate. Bulldogul englez este presidpus la o serie de boli de inima, de piele si ortopedice.

Nu-i cere unui bulldog sa inoate, se va duce la fund ca bolovanul. Corpul greoi si picioarele scurte il fac un inotator foarte prost.

Femelele au nevoie de asistenta speciala in timpul nasterii, din cauza proportiilor corporale. Cei mai multi pui de bulldog englez se nasc prin cezariana.

Bulldogii sunt, de asemenea, brahicefalici, adica au maxilarul superior mai scurt si turtit. Unii dintre ei au narile foarte mici, fapt care duce nu numai la un sforait mai puternic, dar ii obliga sa respire pe gura, cauzand astfel flatulenta constanta. Ca atare, daca vrei un bulldog, fie vei tolera acest lucru, fie iti vei arunca economiile pe deodorante de camera.